Uztura speciāliste Lizete Māldere iesaka: Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties saldējumu?
Tweet |
|
Saldējuma garšas un mirkļa veldzējums bieži vien ir tas, ko ikviens no mums steidzīgajā ikdienā meklē. Saldējumam piemīt īpaša spēja atvēsināt, iepriecināt un pat pabarot mūs – cilvēkus. Īsta saldējuma sastāvā ir sastopamas cilvēka organismam viegli un dabiski asimilējamas olbaltumvielas, gan arī kalcijs un vitamīni, kas spēj nodrošināt gan sāta sajūtu, gan arī papildināt to rezerves organismā. Tamdēļ saldējums, kas pagatavots no īsta piena vai krējuma var būt mūsu uztura pilnvērtīga sastāvdaļa. Vēl labāk, ja tas nācis tepat no Latvijas, tā nodrošinot piena kvalitāti un svaigumu. Taču, kā lai saprot, kurš saldējums ir patiešām īsts saldējums un kurš – tikai tā rūpīgi izplānots pakaļdarinājums? Tieši tāpēc šoreiz par to, kam pievērst uzmanību, izvēloties gardo, uzputoto un saldēto piena gardumu – saldējumu!
1. Cena
Ikvienam no mums ir svarīgs savs ikdienas budžets, taču bieži vien vēlme ieekonomēt liek piemirst, ka cena nosaka arī produkta kvalitāti. Interesanti, bet lai pagatavotu 1l saldējuma ir nepieciešami vismaz 0.6l piena. Iedziļinoties un izpētot, cik maksā 1l piens un cik atšķirīgas, tomēr, mēdz būt saldējumu cenas, jāaizdomājas, no kā tad īsti tiek pagatavots mūsu iemīļotais vasaras gardums. Saldējums, kas ražots no īsta piena un krējuma, vienmēr būs nedaudz dārgāks par to, kura sastāvā izmantotas mākslīgās izejvielas un augu tauki, kas samazina produkta kvalitāti.
2. Taukvielu veids
Īsts un dabīgs saldējums tiek veidots uz piena, krējuma vai jogurta bāzes, un tā sastāvā ir piena tauki un olbaltumvielas, kas piešķir saldējumam tik raksturīgo maigo un krēmīgo garšu. Taču ir pieejami arī saldējumi, kuru gatavošanas procesā piena tauki tiek aizstāti ar augu taukiem, tā samazinot produkta izejvielu izmaksas un kvalitāti, lai pircējiem šo saldējuma izstrādājumu piedāvātu par zemāku cenu. Plaši izmantotie augu tauki visbiežāk sastopami kā daļēji hidrogenizētās taukskābes – augu tauki, kas mākslīgi pārvērsti cietā agregātstāvoklī. Hidrogenizācijas procesā veidojas transtaukskābes, kas, uzkrājoties šūnās, palēnina vielmaiņu un negatīvi ietekmē visu organismu, īpaši – sirds un asinsvadu sistēmu. Tā kā šīs taukskābes traucē šūnu darbību, tās ietekmē arī daudzu enzīmu funkcijas, kas savukārt aizkavē neaizvietojamo taukskābju OMEGA 3 un OMEGA 6 pārstrādi. Tieši tāpēc esi vērīgs un plašājā saldējumu klāstā rūpīgi izpēti, no kā ir pagatavots tavs iemīļotais saldējums.
3. Pārtikas piedevu esamība
Bieži vien, palūkojoties uz saldējuma iepakojumu, var apjukt no e burtu, ciparu un svešvārdu daudzveidības – aromatizētāji, emulgatori, konservanti, krāsvielas un daudzas citas pārtikas piedevas. Ne visas no tām ir veselībai kaitīgas, jo daudzas veidotas uz dabīgas bāzes un no dabīgām sastāvdaļām, taču, ja runājam par kvalitatīvu un dabīgu produktu, daudzām no šīm pārtikas piedevām nav vietas mūsu ēdienkartē, piemēram, konservantiem un mākslīgajām krāsvielām. Pieaug arī mūsu izglītotība un vēlme ēst veselīgi, tieši tāpēc ražotāji arvien biežāk izvairās no mākslīgām piedevām un meklē risinājumus savas produkcijas kvalitātes uzlabošanai, piemēram, kā krāsvielu izmantojot biešu sulu vai kā stabilizētāju kartupeļu cieti.
Tweet |
|
0 Komentāri
You can be the first one to leave a comment.